Hei Profu'

Matematică și alte delicatețuri

Cum să te transformi în cea mai bună variantă a ta ca să obții cel mai bun rezultat la examen

Ce să faci și ce să nu faci înainte și în timpul examenului. Sfaturi utile pentru oricine urmează să suțină un examen, cum ar fi cele de Evaluare Națională, Bacalaureat sau Admitere.



Pentru că se apropie cu pași repezi examenele naționale, iată mai jos câteva sugestii despre ceea ce trebuie să faci în perioada de dinaintea lor. Te asigur că dacă vei citi și vei aplica toate sfaturile de aici, ai cea mai mare șansă să te transformi în cea mai bună variantă a ta la examen ca să obții cel mai bun rezultat de care ești capabil

Învățare și repetare

Fiindcă vorbim despre ceea ce ai de făcut chiar înainte de o probă, iar în cazul examenelor naționale învățarea se face pe termen lung, vom aborda într-un alt articol detaliat tehnicile specifice. Ce poți face, în schimb, în intervalul scurt de timp rămas până la examen, pentru recapitularea și consolidarea cunoștințelor?

Un lucru despre care te asigur că va da rezultate în fixarea definitivă a ceea ce ai acumulat este ca în această perioadă să pui în practică îndemnul dictonului latin cu peste două milenii vechime: „docendo discimus” („învățând pe alții, învățăm noi”).

Explică-i unui coleg o problemă de matematică, descrie-i cum ai redacta rezumatul unui text dintr-o operă literară, etc. În momentul în care trebuie să înveți pe cineva, eventual „pe limba lui”, atunci cu siguranță în prealabil te-ai asigurat că ești sigur pe toate informațiile și ai răspunsurile necesare la orice întrebare sau nelămurire care pot să apară. Ești „stăpân pe subiect”.

Odihnă și mișcare

Somnul este ca un duș pe care îl faci creierului, de aceea este important să nu trecem cu vederea rolul său determinant în refacerea organismului și starea de bine în general.

Sunt două aspecte legate de somn care merg mână în mână: durata și calitatea.

Se recomandă în jur de 8 ore de somn pe noapte, dar calitatea acestuia este mai hotărâtoare pentru beneficiile cu care odihna vine la pachet:

  • performanțe în orice actvitate;
  • stare de bine;
  • rezistență la stres;
  • concentrare și îmbunătățirea memoriei;
  • întărirea sistemului imunitar.

Așadar asigură-te că dormi suficient și în condiții optime:

  • culcă-te înainte de ora 23 (de preferat chiar înainte de ora 10 seara);
  • pregătește-ți camera astfel încât să fie aerisită, patul făcut, lucrurile puse în ordine, perdelele sau jaluzelele trase pentru a asigura întuneric beznă;
  • nu folosi cu cel puțin o oră înainte de somn telefonul, televizorul sau ecranul calculatorului. Cea mai bună activitate înainte de somn este, de departe, cititul.

Cât privește mișcarea, orice formă de efort fizic este binevenită, de la simpla plimbare pe jos la practicarea unui sport.

Hrană

Nu mai e de mult un secret că alimentația joacă un rol important în sănătatea și dezvoltarea noastră începând din copilărie și mai apoi pe tot parcursul vieții. ”Ești ceea ce mănânci” este un aforism care sintetizează într-o frază un lucru de o importanță aparte: mâncăm, uitând că asta înseamnă să ne hrănim. Există alimente benefice, altele care nu ne aduc niciun aport nutrițional, așa cum există alimente care (în timp) ne pot face rău. Dintre alimentele care ar trebui să constituie baza alimentației noastre de zi cu zi, unele sunt prietenele creierului și ale memoriei.

Apa. Este singurul lichid care ne oferă hidratare (să nu uităm un aspect: corpul nostru este peste 60% apă). Toate organele suferă și își reduc funcționarea când apare deshidratarea. Bea suficientă apă (atenție, apă, nu sucuri îndulcite sau alte lichide despre care avem impresia că „ne țin de sete”, având de fapt efectul contrar) și menține-ți corpul hidratat astfel încât capacitatea creierului să nu fie afectată.

Fructe. Orice fel de fructe, de preferat cele de sezon, proaspete, nu sub formă de sucuri sau în prăjituri. Pe lângă zahărul natural pe care acestea îl conțin (fructoza) sunt pline de fibre și vitamine.

Nuci și semințe. Stimulează activitatea cerebrală și a sistemului nervos. Încearcă să nu ronțăi în mod excesiv și consumă-le în stare cât mai naturală.

Legume. În salate ca fel principal sau ca garnitură, în mâncăruri gătite, dar mai ales crude, legumele sunt sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în vitamine și minerale.

Condimente naturale. Pe lângă mirosul și aroma ce intensifică gustul unei mâncări, multe dintre acestea vin cu o concentrație mare de fitonutrienți.

Elimină sau evită pe cât posibil alimentele ultra-procesate, de tip fast-food, carnea grasă, prăjelile, pâinea (cu excepția celei făcute cu maia naturală), mezelurile, dulciurile.

Exerciții de relaxare și imaginație

Alocă-ți timp de mai multe ori pe zi pentru exerciții de respirație și meditație. Deși tehnicile sunt foarte vechi, în societatea noastră au fost cu greu acceptate în ciuda faptului că nenumărate studii demonstrează puterea lor de a produce rezultate formidabile.

Un exercițiu simplu de respirație care te ajută să înlături agitația și să îți recapeți focusul și concentrarea presupune următorii pași

  • Inspiră adânc timp de 4 secunde
  • Ține-ți respirația 7 secunde
  • Expiră lent, numărând 8 secunde

Poți face acest exercițiu oriunde te afli și în orice moment al zilei, repetându-l până când simți că agitația a dispărut și s-a instalat o stare de liniște și confort, propice oricărei activități pentru ale cărei rezultate ai nevoie să elimini stresul și factorii disturbatori.

Afirmațiile pozitive îți pot întări încrederea în sine de care ai mare nevoie în preajma unui examen. Repetă cât de des vrei, în minte sau cu voce tare, încercând să simți emoția celor spuse astfel încât creierul tău să le confere premiza de veridicitate, afirmații de genul „sunt capabil de rezultate excelente la examen”, „promovez examenul cu notă mare”, „știu să rezolv probleme de matematică”.

Este important ca aceste afirmații să  fie credibile (nu poți spune „iau 10 la matematică” dacă știi că nivelul tău de pregătire este în jurul notei 8), formulate la timpul prezent ( în loc de „voi reuși…”, „reușesc”) fără construcții negative („nu îmi este teamă de examen” trebuie înlocuit cu „sunt încrezător…”).

Exercițiile de imaginație sunt o adevărată resursă pentru mobilizarea subconștientului. Gândește-te la programele care rulează în background, asigurând tot ce este necesar în timp ce tu folosești calculatorul. Așa funcționează mintea subconștientă, pe pilot automat, în mare parte a timpului nostru, făcând ceea ce a fost programată să facă (de exemplu, mergem pe bicicletă fără să ne mai punem problema -așa cum am făcut-o când am învățat, cum trebuie să pedalăm, ce trebuie să facem să ne menținem echilibrul, cum virăm coarnele, cum punem frână, etc.).

Poți încerca să „instalezi” programul care va lucra în favoarea ta pentru reușita la examen? Chiar dacă poate părea la prima vedere o chestiune de domeniul fantasticului, te asigur că nu este deloc așa, iar rezultatele pe care le vei obține nu au cum să nu te surprindă. Pe Youtube există nenumărate clipuri care te învață ce tehnici de meditație poți aplica în acest sens. Iată un exemplu, dar poți căuta și încerca ce crezi că ți se potrivește cel mai bine:

Gestionarea stresului și a emoțiilor

Când se apropie un examen de al cărui rezultat depinde viitorul tău, este imposibil să nu apară emoțiile și, prin amplificarea lor, stresul, unul dintre dușmanii cei mai parșivi ai sănătății, psihicului și eficienței personale.

Fie și numai dacă aplici tot ce am vorbit până acum (hrana sănătoasă și odihna, mișcarea fizică, exercițiile de relaxare și imaginație) te asigur că stresul poate fi mențiunut în limite acceptabile.

Să fim siguri că am înțeles un lucru: emoțiile sunt normale și scopul nu este să le eliminăm, ci poate chiar să le folosim în favoarea noastră. Doar amplificarea lor necontrolată duce la stări de anxietate care pot fi invalidante.

Putem recunoaște instalarea  acestor stări asociate stresului dacă apar îngrijorări și gânduri catastrofale, tensiune în corp, agitație sau stare de oboseală, capacitate redusă de concentrare, insomnii.

Dacă ai început să identifici prezența lor, asigură-te în primul rând că urmezi toți pașii de mai sus. În plus poți face un lucru simplu: să schimbi perspectiva. Bucură-te că ai emoții, asta înseamnă că ești gata de acțiune (până și cel mai performant concurent într-un domeniu simte același lucru, înainte de a participa și a câștiga concursul). Odată ce faci această simplă schimbare de roluri, te asigur că emoțiile nu își vor mai face de cap în sens negativ.

Ziua de dinaintea examenului

Probabil că apare întrebarea: ce aș putea învăța sau repeta în ziua dinaintea examenului?

În primul rând, ziua de dinaintea examenului nu ar trebui să fie despre învățat și cu atât mai puțin despre încercarea de a acumula cunoștințe noi. Maxim îți recomand să faci o scurtă trecere în revistă a lucrurilor pe care le știi deja.

Mai bine petrece o zi de „relaxare activă”, care să îți țină creierul în priză:

  • trezește-te la aceeași oră la care trebuie să te trezești în ziua examenului;
  • ascultă muzică;
  • ieși cu un prieten sau cu gașca la o plimbare ușoară;
  • uită-te la un film amuzant pe care îl poți comenta cu amicii;
  • citește o carte și lasă mintea să vagabondeze în jurul poveștii și a personajelor;
  • ieși în parc sau joacă-te cu animalul de companie;
  • pregătește-ți tot ce ai nevoie pentru a doua zi (penarul – cu două stilouri sau pixuri care scriu la fel plus cele necesare probei pe care o susții, actul de identitate, haine, apă, gustare, șervețele).

Ce să nu faci în preziua examenului

  • evită jocurile pe calculator (destul de solicitante, chiar dacă îți dau impresia că te relaxează);
  • nu mânca alimente „grele” care îți pot provoca greață, indigestie, etc.;
  • limitează discuțiile cu colegii pe care îi știi anxioși în legătură cu examenul;
  • nu practica sporturi care pot provoca accidentări.

The Big Day – Ziua examenului

  • Trezește-te suficient de devreme ca să nu te simți contratimp
  • Intră în atmosfera de examen promovat cu bine: fredonează o melodie, imaginându-ți că deja ai aflat rezultatele
  • Mănâncă un mic dejun lejer și sănătos
  • Îmbracă-te adecvat locului în care mergi, dar cu ținută lejeră (nu vrei ca în timpul examenului să simți că te sugrumă gulerul, să tragi de cureaua care nu îți dă voie să respiri adânc, să simți că pantofii te strâng sau să transpiri pentru că ai luat o bluză prea groasă pe tine)
  • Asigură-te că ajungi la timp, dar nici prea devreme
  • Ia o gustare, cele mai indicate alimente fiind o banană și o bucată de ciocolată (ți-aș recomanda, chestie de gust, ciocolata Rom, care îți aduce beneficiile acesteia pentru creier, dar și un gust intens și aromat)
  • Lasă tot ce știi că trebuie lăsat la sala de bagaje: telefon, ceas, geacă (preferabil într-un rucsac)
  • Mergi la toaletă
  • Așază-te în banca alocată fără grabă, instalându-ți încet instrumentele de scris, buletinul, apa etc, pe o suprafață suficient de mare astfel încât să fie clar că deții controlul și că acela este spațiul tău personal (un mic truc pentru confirmarea încrederii în sine)
  • Fă câteva exerciții de respirație și relaxare
  • Completează cu grijă datele de identificare pe foaia de concurs
  • În momentul în care ai primit subiectele, aruncă o scurtă privire asupra lor pentru a-ți face o idee de ansamblu. Din acest moment ești doar tu și foaia de examen, ești concentrat și știi ce ai de făcut
  • Gestionează cu grijă timpul alocat fiecărui tip de subiect, astfel încât să poți termina cu minim 10 minute mai devreme
  • Dacă unul dintre subiecte te ține captiv prea mult timp, renunță pe moment la el și revino după ce le-ai terminat pe celelalte
  • Folosește ciorna, dar nu mâzgăli pe ea, ci încearcă să scrii aproape la fel de ordonat ca pe foaia de examen
  • Nu te gândi la abordări sau rezolvări complicate (dacă nu cumva participi la olimpiada națională, fii sigur că subiectele au un grad de dificultate de la ușor la mediu). Dacă ți se pare că o cerință este grea sau imposibilă, mai mult ca sigur doar ți se pare. Revino asupra ei de la zero, după ce ai rezolvat altele, ca și cum ai fi văzut-o pentru prima oară
  • Nu ieși din sala de examen înainte de expirarea timpului alocat. Dacă termini mai devreme, ia-ți un minut de pauză să zâmbești și să te bucuri, după care verifică răspunsurile sau rezolvările

Dacă ai citit tot articolul, știi că sfaturile de mai sus sunt mai mult decât utile pentru un rezultat peste așteptări la examen. Dar nu uita un lucru: degeaba le știi dacă nu le aplici. Aplică tot ce ai citit și bucură-te de rezultate!

Baftă!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus