Hei Profu'

Matematică și alte delicatețuri

11 filme inspiraționale despre profesori, școală, elevi

Deși recomand cititul ca cea mai bună formă de căutare continuă a inspirației, există filme care, prin povestea (de cele mai multe ori bazată pe fapte reale) și mesajul puternic pe care le transmit, au darul de a ne încărca cu acea energie care ne face să ne găsim motivația. Iată o listă cu 11 filme de neratat despre școală, profesori, elevi și povești inspiraționale puternice:

1. A beatiful mind – O minte sclipitoare (2001)

Inspirat din biografia cu același nume scrisă de profesoara de jurnalism Sylvia Nasar și regizat de Ron Howard, filmul relatează drama prin care trece matematicianul de geniu John Nash, interpretat magistral de Russel Crowe. A câștigat mai multe premii notabile, inclusiv Premiul Oscar la categoriile „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun scenariu adaptat”„ și Cea mai bună actriță în rol secundar”.

John Forbes Nash Jr (1928-2015) a fost un matematician cunoscut pentru contribuțiile sale la teoria jocurilor, geometria diferențială și studiul ecuațiilor cu derivate parțiale. Teoremele sale au dus la dezvoltarea mai multor domenii, de la tranzacționarea valutară la transport și vânzarea cu amănuntul. A fost profesor la Universitatea Princeton după ce a obținut doctoratul acolo în 1950, cu teza sa despre jocurile non-cooperative, și la MIT.

În 1959, Nash a fost spitalizat și diagnosticat cu schizofrenie. A urmat o perioadă în care a încercat să lupte împotriva iluziilor paranoide provocate de boală. A învățat treptat să-și gestioneze starea și, în cele din urmă, să-și poată pune în valoare geniul matematic și să țină cursuri la Princeton, universitate unde a devenit cunoscut drept „Fantoma sălii” – o figură retrasă care putea fi văzută uneori în miezul nopții la centrul de matematică, mâzgălind ecuații pe tablă.

În cele din urmă, Nash s-a făcut suficient de bine pentru a preda din nou. El și Alicia, care îi rămăsese prietenul apropiat și susținătorul îndrăzneț pe tot parcursul luptei sale, și-au reaprins relația romantică în anii 1990 și s-au recăsătorit în 2001.

Filmul se concentrează pe problemele de sănătate mintală ale lui Nash și pe modul în care acestea îi afectează pe cei din jurul lui, în special pe soția sa Alicia.


2. Entre les murs – În clasă (2008)

Câștigător al marelui premiu (Palm D’or) la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, „Entre les murs” prezintă un an din cariera profesorului François Bégaudeau care predă limba franceză într-o școală de cartier din Paris, cu elevi proveniți cu preponderență din rândurile imigranților.

Nu este o poveste inspirațională despre un profesor-erou care, în ciuda tuturor aparențelor, își face elevii să exceleze, ci o viziune foarte realistă asupra problemelor cu care se confruntă zi de zi educatorii în școlile din marile orașe și nu numai. Deși școala din film este situată în Paris, foarte multe dintre scene ar fi putut avea loc într-o instituție de învățământ din orice alt loc cosmpolit al planetei.

Magia peliculei constă în faptul că că nu se simte ca un film, ci ca o bucată de realitate. Acest lucru se datorește faptului că regizorul a pregătit filmul selectând mii de elevi din viața reală pentru diferitele părți și apoi parcurgând un exercițiu de improvizație de un an cu cei care au ajuns să treacă de casting-ul final. Acești oameni, în special cei tineri, nu joacă, ci trăiesc.

Este un film despre cum te străduiești ca profesor să treci peste o zi cu copii cărora nu li s-au dat cele mai bune șanse de a excela sau de a reuși. Profesorul din rolul principal nu este un sfânt, metodele prin care încearcă să mențină o stare constantă de dominație intelectuală se confundă ușor cu aroganța, iar într-un moment culminant care duce la exmatricularea unui elev cu probleme este de-a dreptul depășit de situație. Cu toate acestea, nu oferă soluții banale și este clar că se bucură de un anumit raport cu elevii săi, pe care ceilalți profesori nu îl au, în ciuda abordării uneori discutabile. Încearcă să își temepereze pornirile de a fi îngăduitor și prietenos cu elevii, deoarece aceștia simt slăbiciunea și o folosesc în avantajul lor.

Se spune că filmele și viața se îmbină destul de rar. Puține exemple sunt mai aproape de adevăr decât „Entre les murs”: nu este un film artisitic, nu este un documentar, ci mai degrabă o lecție.


3. Klass – Clasa (2007)

Un licean obișnuit din Estonia decide să-și apere colegul de clasă agresat, fapt care declanșează războiul între el și „liderul” clasei. Cum onoarea adolescenților este un lucru delicat, totul se termină cu vărsare de sânge.

Aproape în fiecare clasă de liceu există un copil singuratic care este ținta bullyingului celorlalți. În imposibilitatea de a oferi o rezistență adecvată împotriva elevilor din clasă, el devine victimă de serviciu. Uneori lucrurile se termină cu bine, dar alteori totul converge către o dramă, așa cum este cazul scenariului de față.

Filmul comută între comportamentele de genul „a pune paie pe foc” și „a linge rănile”, dintre ele ieșind la iveală pregătirea contraatacului. Devine imposibil să nu simți un anumit nivel de simpatie pentru elevul agresat, chiar dacă acțiunile lui sunt de neiertat. „Klass” este în sine un mesaj dur, punând în sceană cele mai întunecate părți ale bullyingului și efectele acestuia asupra adolescenților în școală.


4. Half Nelson – Singurătate în doi (2006)

Tânărul Dan Dunne (interpretat de Ryan Gosling) predă istorie și antrenează echipa de baschet de fete la un liceu din Brooklyn populat în principal de elevi de culoare și hispanici. Spre supărarea superiorilor săi, Dan respinge curriculumul standard al materiei predate în favoarea filozofiei evenimentelor istorice, discutând în general conceptul de dialectică. Ca atare, captează imaginația elevilor săi, cel puțin la clasă.

În afara sălii de clasă, viața lui Dan este în prăbușire din cauza consumului de droguri, iar relația pe care o are cu familia sa, deși cordială, este una de la distanță. Chiar dacă fosta lui iubită Rachel a reușit să-și vindece dependența de droguri, Dan crede că dezintoxicarea nu va funcționa pentru el. Toate aceste probleme ale sale se rasfrâng și în modul cum relaționează cu femeile.

Drey, în vârstă de 13 ani, este elevă în clasa sa și jucătoare în echipa de baschet. Are și ea are propriile probleme. Părinții ei sunt divorțați, tatăl fiind o figură practic inexistentă în viața ei, iar mama în general absentă deoarece munca îi ocupă cea mai mare parte a timpului. Fratele ei mai mare, Mike, este încarcerat pentru că a vândut droguri pentru un dealer local pe nume Frank care, la rândul său, iși adumă rolul de a o proteja pe Drey indiferent dacă aceasta vrea să fie asociată cu el sau nu.

Relația dintre Dan și Drey se schimbă atunci când Drey îl prinde pe acesta, fumând în baia din vestiarul fetelor, unde credea că rămăsese singur. Prietenia lor rezultată, care este văzută ca nepotrivită de puținii care știu, se bazează pe faptul că fiecare nu poate face față propriei vieți, dar simțind că poate fi cel puțin o mântuire minoră în viața celuilalt.


5. Pay it forward – Dă mai departe (2000)

Tânărul Trevor McKinney, tulburat de alcoolismul mamei sale și de temerile față de tatăl său abuziv, dar absent, este prins de o misiune intrigantă din partea noului său profesor de studii sociale, domnul Simonet (Kevin Spacey). Sarcina: gândește-te la ceva care să schimbe lumea și pune-l în acțiune. Trevor evocă noțiunea de a plăti o favoare nu înapoi, ci înainte – răsplătirea faptelor bune nu prin răscumpărare, ci cu noi fapte bune făcute la trei oameni noi. Eforturile lui Trevor de a-și pune în practică ideea aduc o revoluție nu numai în viața lui, a mamei sale și a profesorului său afectat fizic și emoțional, ci și în cele ale unui cerc din ce în ce mai larg de oameni complet necunoscuți.

Un film inspirațional, de neratat!


6. Filantropica (2002)

Deși nu este un film ce are ca subiect principal școala, Filantropica abordează satiric “miracolul” libertății și capitalismul în România începutului de mileniu.

Ovidiu (Mircea Diaconu), un burlac de 35 de ani care locuiește cu părinții, e profesor de limba și literatura română fără autoritate în fața elevilor lui cu mașini și telefoane de ultimă generație. Cartea lui autopublicată nu e un succes și banii pe care îi face din vânzări nu-i ajung nici măcar de un bilet de tramvai. Viața i se dă peste cap când o întâlnește pe Diana, un model din reclame TV. Îndrăgostit până peste cap, Ovidiu se prezintă ca romancier de succes și o convinge pe tânără să iasă cu el în oraș. Din păcate o singură noapte la club cu Diana îl costă salariul pe o lună.

Salvarea apare în forma unei fundații, Filantropica, a unui oarecare Don Pepe, un tip misterios și diabolic. Jumătate artist, jumătate om de afaceri, Pepe este un scriitor pentru cerșetori, un distribuitor de roluri pentru săraci, un impresar al sărmanilor. Iar rolul pe care îl inventează pentru Ovidiu e unul neobișnuit. Peste noapte, profesorul între două vârste se găsește căsătorit cu Miruna, asistenta lui Pepe. În fiecare noapte, el și falsa lui soție devin parteneri într-un rol bizar. Cu banii obținuți, Ovidiu poate să joace rolul unui om bogat și să o impresioneze pe Diana la sfarșit de săptămână.

Dar planurile lui Pepe întrec cu mult orice imaginație…


7. Dead poets society – Cercul poeților dispăruți (1989)

La sfârșitul anilor ’50, într-o școală de elită din New England un profesor de literatură non-conformist, interpretat de Robin Williams, își învață elevii să se abată de la litera cărții și să dea frâu liber pasiunilor.
La început timorați și obișnuiți să respecte regulile rigide care le ordonează viața la școală și acasă, băieții sunt reticenți la cerințele acestui profesor excentric care îi împinge să rupă din manuale paginile cu comentarii stupide sau să se urce pe bănci ca să privească viața din alt unghi… Încetul cu încetul se lasă însă seduși de stilul și învățăturile lui (Carpe diem -Trăiește clipa!), prinzând curaj să se exprime liber și să își urmeze visurile.

Una dintre pasiunile lor e desigur poezia și astfel descoperă că profesorul lor, care în adolescență învățase la aceeași școală, făcuse parte din Cercul poeților dispăruți, un cenaclu misterios format din elevi îndrăzneți, care se reuneau într-un fel de grotă din apropierea școlii și citeau poezie – a lor sau a marilor dispăruți. Cu această legătură peste generații care îi apropie de profesor, băieții capătă mai multă îndrăzneală, dar viața și libertatea din afara orelor de literatură se dovedesc a nu fi chiar atât de ușor de cucerit.

În urma neînțelegerilor cu un tată autoritar și inflexibil, unul dintre băieți se sinucide, iar profesorul e găsit țap ispășitor și dat afară. Iar înainte ca vechea ordine și disciplină să se reinstaureze la orele de literatură, băieții își iau un mut și emoționant la revedere de la profesorul pe care îl consideră pedepsit pe nedrept. Din această întâlnire, profesorul și elevii rămân cu o lecție de viață învățată, dar și cu o amintire tandră care îi va ajuta să-și aline durerea pe care o aduce întotdeauna pierderea inocenței.


8. Taare Zameen Par (2007)

Ishaan Awasthi este un copil de opt ani a cărui lume este plină de minuni pe care nimeni altcineva nu pare să le aprecieze, pur și simplu nu sunt importante în lumea adulților care sunt mult mai interesați de lucruri precum temele, notele și curățenia.

Când începe să intre aibă probleme, el este dus la un internat pentru a fi „disciplinat”. Ajuns la noua școală, Ishaan dă peste aceeași atmosferă și trebuie să se confrunte și cu trauma suplimentară a separării de familie. Într-o zi, un nou profesor de artă intră în scenă, Ram Shankar Nikumbh, care îi molipsește pe elevi cu bucurie și optimism. El încalcă toate regulile „politically correct”, cerându-le copiilor să gândească, să viseze și să-și imagineze, iar aceștia răspund cu entuziasm, cu excepția lui Ishaan. Nikumbh realizează curând că Ishaan este foarte nefericit și pornește să descopere de ce. Cu timp, răbdare și grijă, el îl ajută în cele din urmă pe Ishaan să se regăsească.


9. Front of the class – Premiantul (2008)

După ce a a avut de luptat cu sindromul Tourette de la o vârstă foarte fragedă, Brad Cohen sfidează toate șansele pentru a deveni un profesor talentat. Pe măsură ce Cohen crește, trebuie să se confrunte cu prieteni și colegi de clasă care nu își dau seama că uneori nu-și poate controla izbucnirile și cu un tată care pare să nu accepte starea fiului său.

Există multe scene cu un puternic impact emoționanl care ne fac să reflectăm la ceea trăim cu toții atunci când există obstacole descurajante, aparent de netrecut, care ne provoacă să perseverăm atunci când ne urmărim visele.

Cu toții ne putem identifica cu Brad în povestea sa, deoarece toți avem propria noastră versiune de „sindrom Tourette”. De aceea, acest film comunică atât de eficient cu adâncul experiențelor noastre și are rolul de a genera încredere prin puterea exemplului.


10. The Ron Clark Story – Povestea lui Ron Clark (2006)

Ron Clark, încă la început de carieră hotărăște să facă o schimbare în viața lui deși este profesor la o școală elementară din orașul său natal unde este apreciat atât de colegii săi profesori, cât și de elevi pentru metodele sale de predare inovatoare. Alege astfel un post de profesor la o școală din centrul orașului New York, unde elevii sunt segregați în funcție de potențialul lor.

Deoarece Clark este alb și arată „drăguț”, directorul Turner vrea să-i aloce clasa de onoare, mai ales că siguranța locului de muncă a lui Turner depinde de rezultatele la teste. Clark însă vrea să predea la clasa cea mai defavorizată. El constată repede că va fi o bătălie a voinței între el și elevii săi perturbatori pentru a vedea cine poate supraviețui celuilalt. Mai învață, de asemenea, că trebuie să-i înțeleagă, atât individual, cât și colectiv, la nivelul lor pentru a putea a le putea insufla motivația studiului. Dar chiar și cele mai bine puse planuri pot fi întortocheate de evenimente neprevăzute, cum ar fi boala și comportamentul altora în afara controlului său. Și trebuie să depășească profeția auto-împlinită a eșecului de a insufla sentimentul de reușită în rândul elevilor. În toate aceste încercări, este susținut de Marissa Vega, frumoasa chelneriță de la restaurantul în care lucrează part-time.


11. Liceeni (1987)

Lista nu putea să nu includă „filmul unei generații”, clasicul românesc pe care toți, mai puțin cei foarte tineri, îl revăd de fiecare dată într-o atmosferă de o nostalgie greu de descris în cuvinte.

Este povestea a doi liceeni care se îndrăgostesc. Mihai (Ștefan Bănică Jr.) este un provincial ajuns la un liceu din București, unde pasiunea sa pentru filosofie și matematică va fi estompată de sentimentele de iubire, iar Dana (Oana Sârbu) este o împătimită a campionatelor de șah. Idila lor va fi plină de naturalețe, dar va trece prin multe încercări.

În rolurile profesorilor se disting Ion Caramitru și Tamara Buciuceanu, care îi interpretează pe idealistul profesor de istorie, dirigintele clasei, numit de elevi „Socrate”, respectiv pe severa profesoară de matematică poreclită „Isoscel”.

Mihai locuiește la cămin, fiind coleg de cameră cu Ionică și Adrian, alături de care trece prin multe peripeții, întâmplări adolescentine, dar și probleme cu sitația școlară.

Un film despre naivitatea și trăirile vieții de licean într-o perioadă fără telefoane mobile și internet. Coloana sonoră are în rol principal emoționanta melodie „Ani de liceu” interpretată de Stela Enache și Florin Bogardo din care rămâne întrebarea: „timp, încotro mergi?”.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus