Hei Profu'

Matematică și alte delicatețuri

Ce mică-i vacanța mare!

38 de activități pentru părinți și copii, de experimentat într-o zi de vacanță

Vacanța de vară este pentru copiii de toate vârstele perioada taberelor, a vizitelor la țară la bunici, a ieșitului în gașcă, a „concediului” la mare sau la munte, plus multă joacă, citit, pregătire pentru școală 🙂

Cum ar fi să puteți face dintr-o zi de vacanță o amintire de neuitat și să vă întoarceți în copilărie împreună cu cei mici? Faceți-i să uite de calculator, televizor, telefon, tabletă, consolă. Iată mai jos câteva idei:

1. La picnic

Evident de neratat, un picnic nu are cum să nu fie o activitate de vacanță reușită. La iarbă verde, la pădure, pe deal, pe munte, pe malul râului, în parc, în curtea școlii 🙂 sau oriunde poți întinde o pătură și ai suficient spațiu și pentru alte activități în aer liber (badminton, mini-fotbal, frisbee etc) este un loc tocmai bun pentru picnic. Bineînțeles având coșul plin cu sandvișuri și alte gustări.


2. Drumeție

În funcție de experiență și vârsta copiilor, puteți alege de la o drumeție prin pădure până la trasee montane. Adaptați-vă echiparea în funcție de varianta aleasă, verificați vremea și planificați traseul. Mersul pe jos sau pe trasee montane, reprezintă probabil cea mai bună formă de mișcare pentru corpul uman.


3. La pescuit

Nu ai cum să „dai cu bâta în baltă” dacă alegi o zi la pescuit. Există cu siguranță prin apropiere (e suficient să cauți pe internet) destule bălți/lacuri special amenajate (unele având și facilități de cazare sau campare, grătar etc.), populate cu pești din belșug, astfel încât să existe și satisfacția rezultatului, unde îți poți întinde undițele și unde te poți relaxa în liniște (altfel se sperie peștii) împreună cu copilul / copiii / gașca.


4. Grădinărit

În grădina proprie, la țară, la bunici, în curtea unor prieteni sau chiar într-o jardinieră pe balcon puteți amenaja împreună cu cei mici o mini-grădină. Având la dispoziție uneltele specifice grădinăritului puteți planta acolo flori, legume, plante aromatice.


5. Vizită la fermă de animale

Pentru copiii crescuți în „jungla urbană” o vizită la o fermă de animale este o activitate spectaculoasă și benefică. Cei mai mici dintre ei pot descoperi aici pentru prima dată faptul că văcuțele nu sunt mov 🙂 Sau sunt?

https://fermaanimalelor.ro/

6. Echitație

În jurul orașelor mari există centre de echitație, acolo unde copiii pot învăța să călărească un ponei sau un cal și, pe lângă conexiunea plină de beneficii care se crează, ei beneficiază și de dezvoltarea autocontrolului, a mobilității sau a echilibrului.


7. Plimbare cu bicicletele

Se spune că mersul pe bicicletă nu se uită. Puteți face o plimbare cu bicicletele prin parc, pe pistele special amenajate în orașe, în pădure, pe alei, la țară sau chiar pe trasee montane. Nu uitați de echipament și semnalizare. Există și parcuri sau zone în oraș de unde se pot închiria biciclete.


8. Vânătoare de comori

O vânătoare de comori se poate organiza în aer liber sau în casă. Nu aveți nevoie decât de imaginație și perpicacitate. Stabiliți câteva obiecte pe post de comori, găsiți locuri potrivite ca ascunzători și pregătiți indicii sun formă de „puzzle-uri” ce trebuiesc dezlegate, care să solicite gândirea și cunoștințele copiilor. Să înceapă vânătoarea!


9. Prezentare de modă

Covorul din living sau terasa pot reprezenta un podium pentru prezentarea de modă. Lăsați copiii să își aleagă din garderobă combinații de ținute din cele mai haioase, atât din hainele lor, cât și ale adulților. Nu uitați să faceți poze pentru că nu există defilare pe „catwalk” fără fotografi și bliț-uri.


10. Gătit

A implica copiii în „bucătăreală” este și o formă de a îi responsabiliza în legătură cu treburile casnice. Plus satisfacția felurilor de mâncare ieșite din munca lor, așadar cu siguranță vor adora această activitate. O multitudine de beneficii vin la pachet aici: conștientizarea diferenței între hrana sănătoasă și cea nesănătoasă, explorarea simțurilor, creșterea încrederii de sine, punerea în practică a unor cunoștințe școlare (calcule matematice, măsurarea timpului, cântărire, etc.)

Puteți găti un meniu complet, de la aperitiv la desert, sau chiar mâncare pentru mai multe zile.

Atenție la manevrarea obiectelor ascuțite!


11. Cu ochii la stele

Fie că aveți sau cumpărați un telescop astronomic, fie că alegeți o vizită nocturnă la cel mai apropiat observator astronomic, urmărirea universului împărțit în galaxii, constelații, stele, planete este o formă atractivă de cunoaștere a lumii în care trăim.


12. O noapte cu cortul

Campingul înseamnă întoarcerea la liniște, natură, bucurii produse de lucruri simple, asta dacă ne referim în primul rând la camparea în natură și nu într-un loc special amenajat. Puteți alege o pădure, malul unui lac, pe munte etc. Copiii vor fi încântați de montarea cortului, umflarea saltelelor, dar mai ales de o seară în jurul unui „foc de tabără”.


13. Zmeie colorate

Căutați un câmp deschis, cu briză caldă.

Găsiți aici câțiva pași simpli pentru a înălța zmeie împreună cu cei mici.


14. Karaoke

Copiilor le place să cânte, dar nici părinții nu se lasă mai prejos (în special în duș). Nu este neapărat nevoie de echipament special, deși puteți folosi un microfon conectat la un sistem de sonorizare. Există și aplicații karaoke, dar cu siguranță veți găsi pe youtube negativele cu versuri ale melodiilor din lista voastră. Puteți face un schimb de roluri, copiii să cânte melodii din anii 80-90, iar adulții melodii de pitici sau la modă printre elevii din ziua de azi. Să vedem cine se descurcă mai bine!


15. Home cinema

Cu programele de streaming video disponibile contra unui abonament lunar, este facil de organizat un „cinema” acasă, spre deosebire de anii 80-90 când toți vecinii se adunau acasă la cel care avea video pentru a urmări cel mai nou film cu Van Damme.

Nu uitați de popcorn (floricele) și suc, obligatorii în cazul unui maraton de filme pentru toate vârstele.


16. La piscină

Prichindeilor le place bălăceala dintotdeauna. Prin zonele rurale încă mai există escapada la scăldat, precum în Amintirile lui Creangă.

În ziua de azi puteți opta pentru un parc acvatic, dotat cu piscine de diverse mărimi, tobogane, jocuri acvatice și altele. Sau clasicele deja ștranduri deschise pe toată perioada verii. Zi cu soare să fie!


17. Tricouri personalizate

Din câteva tricouri albe sau într-o singură culoare puteți face adevărate piese vestimentare cu care cei mici își vor impresiona prietenii. În afară de tricouri (sau alte lucruri de îmbrăcat) vă mai trebuie culori speciale pentru material textil (rezistente la apă), pensule și multă imaginație.


18. Jocuri de societate

O alternativă la jocurile pe PC, tabletă, telefon, consolă o reprezintă jocurile de societate. Puteți organiza adevărate turnee cu piticii, în librării sau pe internet găsiți „board game-uri” pentru toate vârstele (Monopoly, Squadro, Catan, Labyrinth, Concept, Taboo etc.), sau puteți opta pentru jocuri de cărți, table, rummy.


19. Jocurile copilăriei din anii 80-90

Pe vremea când nu existau calculatoare, telefoane „deștepte”, tablete, iar televizorul transmitea alb-negru câteva ore pe zi, copiii își umpleau vremea „pe afară”, cu jocuri precum:

  • Lapte gros
  • Elasticul
  • Capra
  • Rațele și vânătorii
  • Mațele încurcate
  • Șotronul
  • etc

Vă veți aminti și alte jocuri și puteți face o călătorie de o zi cu gașca înapoi în timp, în copilăria voastră. Ce emoții și amintiri!


20. La cules

La cules de fructe, legume în grădină sau livadă la țară sau sau la cules de fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale etc. O parte dintre ele le puteți păstra sub formă de conserve, compoturi. Cei mici își vor aminti cu plăcere la iarnă de vacanța lor de vară, savurându-le.

Profesia pe care o am și normele morale mă împiedică să vă recomand să mergeți „la furat” de cireșe. Nici nu am făcut-o când eram copil  😇  Bine, doar pentru a gusta câteva direct din copac și pentru a vă pune la urechi o pereche de cireșe-cercei, chiar nu se poate considera furt. Altfel e o treabă serioasă, iar copiii trebuie să învețe de mici responsabilitatea faptelor lor, precum și aprecierea muncii oamenilor.


21. Parc tematic

Unele dintre cele mai distractive locuri pentru familii sunt parcurile tematice. Printre cele mai frecvente sunt cele de aventură (prezente în apropierea fiecărui oraș), dar temele pot fi atât de diverse, încât nici nu are rost să încerc să fac o listă a acestora. Putem să recomandăm câteva dintre cele mai cunoscute la nivel național:

  • Dino Parc Râșnov
  • Parcul de aventură Comana – Giurgiu
  • Edenland Park – Balotești
  • Club Aventura – Salina Praid
  • Paradis Land – Neptun
  • Parcul de distracție Hamak – Iași
  • Escapade Adventure Park – Sinaia

22. Tur al muzeelor

Fă o listă cu muzeele și obiectivele culturale din orașul tău sau din cel mai apropiat oraș, verifică programul de vizitare și planifică un trase. Spre exemplu, în București, într-o zi poți vizita:

  • Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
  • Muzeul satului
  • Muzeul simțurilor
  • Muzeul copiilor
  • Casa experimentelor
  • Grădina Botanică

23. Festival

Aproape în fiecare oraș / comună, cel puțin o dată pe an, în preajma unei sărbători sau de zilele localității se organizează un „bâlci” (târg). De asemenea, vara au loc festivaluri aproape peste tot, cu tematici din cele mai diverse, de la concerte la ateliere meșteșugărești


24. Reciclare

Insuflă copiilor respectul pentru mediul înconjurător. Alegeți împreună o zi în care să faceți ordine în casă și strângeți toate obiectele care în mod normal ar ajunge la gunoi. Imaginația copiilor și priceperea voastră se pot combina în încercarea de a face obiecte decorative sau folositoare în gospodărie din aceste lucruri.


25. În tribune

Spre deosebire de un meci la televizor, să urmărești o competiție sportivă din tribună produce trăiri și emoții mult mai intense, pe care probabil mulți copii nu au apucat încă să le experimenteze. Fotbal, baschet, handbal, tenis, polo, canotaj, volei, etc., sporturi individuale sau de echipă, toate au nevoie de suporteri.

Hai Steaua! 🙂


26. Micii regizori

Faceți împreună un scenariu pentru un scurt-metraj de vară. Inventați personajele, alegeți decorul, compuneți dialogurile și lăsați-i pe cei mici să fie regizori pentru o zi, cu telefonul sau camera de filmt. Cu ajutorul programelor de editare video, ajutați-i să „lanseze pe piață” primul lor film.


27. La târg

În week-enduri și nu numai, mai ales în comunitățile rurale se organizează târguri diverse. De la târguri de animale, fructe și legume, produse bio, produse tradiționale, până la târguri de vechituri, etc. Probabil nu vă veți întoarce cu mâna goală și e un bun prilej de a-i învăța pe copii să negocieze, dar și să aprecieze munca micilor producători.


28. Vizită la fabrică

Sunt fabrici care, în mod organizat, fac tururi de prezentare a activității lor. Strângeți o gașcă mare de părinți și copii și găsiți o fabrică unde se organizează astfel de vizite:

  • fabrici de jucării (de exemplu Lemniko – Ilfov)
  • fabrică de produse lactate
  • fabrica de globulețe a lui Moș Crăciun (Curtea de Argeș)
  • fabrică de ciocolată / dulciuri (cu degustare, evident)
  • ateliere, etc.

29. Plimbare cu trenul

Un mod de transport în comun destul de puțin utilizat la noi în comparație cu alte țări este cel feroviar. Motivele ne sunt destul de evidente, dar asta nu ne oprește ca, măcar pentru o zi, să facem o plimbare cu trenul împreună cu puștii. Puteți alege ca destinație un loc unde aveați de gând să ajungeți cu cei mici și astfel combinați două lucruri într-o zi.


30. Arborele genealogic

Până în urmă cu ce secol vă puteți identifica înaintașii? Copiii vor fi încântați să descopere istoria familiei lor. Mergeți pe fir, din aproape în aproape, și aflați toate detaliile și poveștile despre bunici, străbunici etc. Există și aplicații în care puteți construi arborele genealogic sau o puteți face clasic, pe o planșă, pe care cei mici vor fi fericiți să le-o prezinte prietenilor pentru a se „lăuda” cu povestea de viață a unui stră-stră-bunic.


31. Ierbar

Cândva o activitate de vară obligatorie ca temă de vacanță, realizarea unui ierbar este cu siguranță o activitate interesantă pentru copii și un mod plăcut de a învăța puțină botanică. Florile sau diverse părți ale plantelor pe care le culegeți într-o plimbare de o zi prin pădure, pe câmp, la munte, se usucă între paginile unei cărți vechi prin presare. După ce planta e perfect uscată și presată (poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni), se va lipi în paginile ierbarului, unde cei mici vor scrie denumirea (obligatoriu și în latină 🙂 ) și alte detalii ce țin de studiul plantelor.


32. Curățenie generală

De foarte multe ori cei mici se arată dornici de ajutor în treburile casnice. O zi de curățenie generală este o oportunitate grozavă în acest sens. O puteți combina cu operațiunea „marea debarasare” (de lucrurile pe care le țineți degeaba, dar la care din lene sau alte motive nu ați renunțat până acum).


33. Scrieți împreună o poveste

Cine va fi personajul principal? Ce fel de întâmplări vor avea loc (amuzante, haioase, fantastice, înfricoșătoare)? În ce locuri și timpuri se întâmplă acțiunea? Cum se crează suspansul pentru cititor? Care va fi finalul?

Construiți împreună firul narativ distrându-vă și sigur rezultatul final va fi unul cel puțin haios

Că dacă n-ar fi, nu s-ar mai povesti!


34. O zi într-o limbă străină

Alegeți o zi în care, de când deschideți ochii și până seara la culcare, să comunicați cu cei mici într-o limbă străină, evident una pe care o cunoașteți cât de cât. Puteți „trișa” folosind dicționarele online, astfel se pot învăța cuvinte și expresii noi.

Have a nice holiday!
Bonnes vacances!
Ten unas buenas vacanciones!
Schone Ferien!


35. Voluntariat

Activitățile de voluntariat pot aduce satisfacții sufletești nebănuite. Învățați-i pe cei mici să se implice! De la acțiuni de ecologizare la strângere de fonduri pentru diverse cauze nobile, voluntariatul este poate singurul mod prin care (omul fiind în esență o ființă socială) te simți pe deplin implicat în comunitate.


36. Vânătoare de fluturi

© Photononstop / Masterfile

Nu e nevoie decât de o plasă de prins fluturii. Copiii vor fi absolut încântați să alerge pe un câmp unde fluturi colorați „zburdă” printre flori. După prinderea unuei insecte, plasa se fixează pe pământ precum un cort și pot fi obervate toate aspectele acelei antropode zburătoare. Eliberați-o înapoi în natură și continuați vânătoarea


37. Origami

Artă tradițională japoneză (după cum îi răsună și numele), plierea hârtiei colorate în modele de animale, plante, obiecte, forme abstracte, nu poate să nu atragă curiozitatea și dorința de joacă a micilor poznași.

Găsiți aici un scurt ghid pentru începători, iar internetul este plin de tutoriale.


38. Jurnal de vacanță

Țineți împreună un jurnal de vacanță. Peste ani, recitirea lui vă va produce emoții intense și retrăirea unei vacanțe de vis.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus